Η ΔΙΑ-δρασις: Παιδικό Κέντρο για την Ανάπτυξη Κοινωνικών Δεξιοτήτων είναι ένα πρόγραμμα που σχεδιάζει, οργανώνει και υλοποιεί το Τμήμα Κοινωνικής Δράσης και Προσφοράς της Χ.Α.Ν.Θ. (βλ. περισσότερα εδώ) και απευθύνεται σε προσφυγόπουλα προσχολικής ηλικίας αλλά και στον τοπικό πληθυσμό. Στη ΔΙΑ-δρασις ενθαρρύνεται η πολυγλωσσία αγκαλιάζοντας όλους τους πολιτισμούς και αναδεικνύοντας αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν. Βασική επιδίωξη του προγράμματος είναι από τη μία η παροχή ποιοτικών μαθησιακών εμπειριών εστιάζοντας στον γραμματισμό και από την άλλη στις κοινωνικές δεξιότητες εστιάζοντας στην επικοινωνία. Οι δραστηριότητες υλοποιούνται σε χώρο που έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Θεσσαλονίκης (πρώην βρεφονηπιακός σταθμός στην περιοχή της Αγ. Σοφίας) που με πολύ μεράκι και δημιουργικότητα προσαρμόστηκε σε μια ζεστή και φιλική γωνιά, κατάλληλη για ποικίλες παιδικές δραστηριότητες. Η ΔΙΑ-δρασις άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό περίπου στα μέσα του Οκτώβρη και η ανταπόκριση ήταν άμεση τόσο από οικογένειες προσφύγων όσο και από οικογένειες της γειτονιάς και του κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Αλλά για να γνωρίσετε καλύτερα τη ΔΙΑ-δρασις, πρέπει να γνωρίζετε την εκπαιδευτική ομάδα που πλαισιώνει τις δράσεις μας…

Ας συστηθούμε προσωπικά…

“Είμαι η Κωνσταντία, παιδαγωγός με μεταπτυχιακές σπουδές στη Λογοτεχνική Εκπαίδευση και, τις Πολιτισμικές Σπουδές και Σημειωτική. Απασχολούμαι κυρίως στη μη τυπική εκπαίδευση με τον σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων ή τη διδασκαλία της ελληνικής ως Γ2 σε παιδιά και ενήλικες. Στη ΔΙΑ-δρασις δημιουργήσαμε έναν φιλόξενο χώρο βάζοντας τα θεμέλια για ποιοτική εκπαίδευση με σεβασμό στις ανάγκες των παιδιών!”

Κωνσταντία Λιούζα, Συντονίστρια εκπαιδευτικού προγράμματος προσχολικής ηλικίας

“Με λένε Χρύσα ή Χρυσάνθη, όπως τη γιαγιά μου και ακριβώς όπως και εκείνη οι τσέπες μου είναι γεμάτες ιστορίες! Αν είχα μαγική λέξη αυτή θα ήταν η ‘επικοινωνία’. Οι σπουδές μου στην Παιδαγωγική, την Ψυχολογία, την Ψυχο-Παιδαγωγική της Ένταξης, και η ενασχόλησή μου με την πολυγλωσσία και την εκπαίδευση επαγγελματικά έχουν διαμορφώσει αυτό που καταθέτω στη ΔΙΑ-δρασις… Επικοινωνία με όλους τους τρόπους και πέρα από τις γλώσσες, επαφή με ανθρώπους και ανταλλαγή εμπειριών…”

Χρυσάνθη Παναγιωτίδου, Συντονίστρια διαπολιτισμικών δράσεων προσχολικής ηλικίας

“Είμαι η Όλγα, έχω σπουδάσει Προσχολική Αγωγή στο ΑΤΕΙ Θεσ/νίκης. Εξειδικεύομαι στη Σχολική Ψυχολογία και συνεχίζω τη δια βίου μάθησή μου με σεμινάρια και συνέδρια. Επίσης, ασχολούμαι με Art Therapy που βοηθά αποτελεσματικά στην κατανόηση των συναισθημάτων των παιδιών. Στη ΔΙΑ-δρασις προσφέρω τη φροντίδα και την αγάπη, που ξέρω καλά πως έχουν ανάγκη όλα τα παιδιά, και παράλληλα, συνδράμω παιδαγωγικά στα πρώτα τους βήματα προς τη μάθηση…”

Όλγα Ντερμύση, Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας

“Είμαι η Εβίνα, πτυχιούχος Αραβικών και Ισλαμικών σπουδών με μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό (υπό έγκριση) στην ιστορία και τον πολιτισμό των Αράβων. Στη ΔΙΑ-δρασις βιώνω έμπρακτα την ομορφιά της πολυγλωσσίας και της πολυπολιτισμικότητας μέσα από την επαφή με αγνά πλάσματα και φροντίζω να γεμίζουν τα πρωινά τους με νότες αγάπης μέσω μιας Παιδείας πανανθρώπινου χαρακτήρα!”

Εβίνα Δημητριάδου Μπαντάουι, Αραβολόγος – εμψυχώτρια προσχολικής ηλικίας

“Ονομάζομαι Δροσιά και είμαι νηπιαγωγός με θεατροπαιδαγωγικές ανησυχίες και μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική Ψυχολογία. Δεν κρύβω ποτέ την αγάπη μου για τα ζώα, τη μουσική και τους θετικούς ανθρώπους κάθε ηλικίας. Αγαπημένη φράση που με συντροφεύει πάντα, είναι αυτή που μου υπενθυμίζει πως «δεν έχει σημασία πόσο ψηλά θα φτάσεις, αρκεί να φτάσεις όσο ψηλότερα μπορείς»! Στη ΔΙΑ-δρασις μπορεί να με βρει κανείς τόσο στο πρωινό πρόγραμμα, όσο και στην απογευματινή μου συντροφιά με τα πολύτιμά μου Τζίνγκιλι Μίνγκιλι”

Δροσιά Τζιούτζιου, Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας – εμψυχώτρια διαπολιτισμικών δραστηριοτήτων

“Είμαι η Μπαγιάν και είμαι από Συρία. Πήρα το πτυχίο μου στη Δημοτική Εκπαίδευση το 2003 και εργαζόμουν ως δασκάλα για εφτά χρόνια. Μου αρέσει η μαγειρική και η μοναξιά. Οι μέρες μου είναι τόσο γεμάτες μεταξύ της δουλειάς μου στη ΔΙΑ-δρασις, τα εθελοντικά μαθήματα στον Σύνδεσμο Ελληνο-Αραβικής φιλίας και, τέλος, φροντίζοντας τα παιδιά μου, τον άνδρα μου και το σπίτι μου. Το όνειρό μου είναι να γυρίσω στη χώρα μου, τη Συρία”

Μπαγιάν Ραουντάν, Εμψυχώτρια προσχολικής ηλικίας – πολιτισμική διαμεσολαβήτρια

“Είμαι η Δέσποινα, παιδαγωγός με εξειδίκευση και αγάπη μεγάλη για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και τις διαφορετικές μορφές τέχνης. Στη ΔΙΑ-δρασις βρίσκω τον χώρο να ενώσω τις δύο αυτές αγάπες στα απογευματινά εργαστήρια, εκεί όπου επικοινωνούμε, εκφραζόμαστε και ταξιδεύουμε με όχημα τον χορό, τη μουσική, τα χρώματα και το γέλιο μας!”

Δέσποινα Κοκκίδου, Παιδαγωγός – εμψυχώτρια διαπολιτισμικών δράσεων

“Είμαι η Μάγια και είμαι από το Ιράν. Έχω σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες και στο Θέατρο. Έχω δουλέψει στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση ως παραγωγός, σκηνοθέτης και συγγραφέας, ως αρθρογράφος σε διάφορες εφημερίδες και έντυπα για τον κινηματογράφο, το θέατρο και τη μουσική, καθώς και ως ηθοποιός και βοηθός σκηνοθέτη στο θέατρο. Ζω στην Ελλάδα περίπου ένα χρόνο και με την dream team της ΔΙΑ-δρασις ζω τις καλύτερες στιγμές μου. Εύχομαι όλες οι προσδοκίες μου να γίνουν στόχοι!”

Μάγια Ραζαβί, Εμψυχώτρια – πολιτισμική διαμεσολαβήτρια

“Είμαι η Φάτμε και γεννήθηκα στο Ιράν το 1989. Σπούδασα Ηλεκτρονική/Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και ασχολήθηκα με τη διδασκαλία των Μαθηματικών σε όλες τις βαθμίδες. Έχω δουλέψει ως παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας για δύο χρόνια. Ζω με τον άντρα μου στη Θεσσαλονίκη τον τελευταίο χρόνο και στη ΔΙΑ-δρασις μαζί με τη Δροσιά παίζουμε με τα Τζίγκιλι Μίγκιλι σε περσικά και ελληνικά…”

Φάτμε Ραούφι, Εμψυχώτρια – πολιτισμική διαμεσολαβήτρια

 

Θα χαρούμε να σας δούμε στον χώρο μας και να γνωριστούμε καλύτερα!