Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, διοργανώθηκε στη Χ.Α.Ν.Θ. συλλογική δράση ευαισθητοποίησης αναφορικά με την ενδυνάμωση των γυναικών και την εξάλειψη της έμφυλης βίας.

Στο πλαίσιο της δράσης αυτής, γυναίκες, προσφύγισσες και Ελληνίδες, είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν, να γνωριστούν, να μοιραστούν τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς τους και να συζητήσουν για όλα εκείνα που τις ενώνουν και τις κάνουν να αισθάνονται δυνατές απέναντι σε κάθε μορφή έμφυλης βίας και καταπίεσης.

Τα τρία μικτά βιωματικά εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν στις 22, 23 και 24 Μαρτίου συγκροτήθηκαν με κριτήριο τις γλώσσες των προσφυγισσών -Αραβικά, Γαλλικά και Φαρσί. Συνολικά συμμετείχαν 45 γυναίκες

Η δράση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος HELIOS που υλοποιείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη ΔΙΟΤΙΜΑ –Κέντρο για Έμφυλα Δικαιώματα και την Ισότητα, τη Χ.Α.Ν.Θ. και τη ΜΑΘ, και φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις της Χ.Α.Ν.Θ..

Τα Βιωματικά Εργαστήρια συντόνισαν η Νατάσα Τσιαΐρη (Municipality Focal Point, Τμήμα Ευαισθητοποίησης του Προγράμματος HELIOS, του ΔΟΜ) και η Αγάπη Χλωρού (Υπεύθυνη Τοπική Συντονίστρια Ομάδας Αστικού Ιστού Θεσσαλονίκης του ΔΙΟΤΙΜΑ).

Η Ν. Τσιαΐρη αναφέρει σχετικά: «Ήταν μια συλλογική προσπάθεια με στόχο να φέρει κοντά προσφύγισσες και Ελληνίδες ώστε να μοιραστούν εμπειρίες, να μάθουν και να διδάξουν ταυτόχρονα. Η συνύπαρξη κρίθηκε εξαιρετικά καρποφόρα καθώς οι συμμετέχουσες ενθουσιασμένες ζήτησαν να ανανεωθεί το ραντεβού μας. Το πρόγραμμα HELIOS του οποίου πυρήνα αποτελεί  η ένταξη και η συμπερίληψη των δικαιούχων διεθνούς προστασίας θα συνεχίσει να  υποστηρίζει την ενδυνάμωση των γυναικών σε παρόμοιες συνέργειες.»

Για τον τρόπο οργάνωσης των Βιωματικών Εργαστηρίων η Α. Χλωρού, τονίζει: «Τα εργαστήρια δομήθηκαν με τρόπο που  ενθαρρύνεται η ενεργή συμμετοχή σε αυτά. Τα άτομα δεν είναι παρατηρήτριες σε παράθεση πληροφοριών αλλά εμπλέκονται άμεσα με τις δικές τους ιστορίες, με τις δικές τους βιωμένες καταπιέσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως μετά το τέλος κάθε ομάδας σχεδόν πάντα προκύπτει ανάγκη για επανάληψη των συναντήσεων, όπως και γίνεται μέσα από τις σχέσεις που προκύπτουν μεταξύ των συμμετεχουσών. Σημαντικό μέρος των εργαστηρίων είναι και η καθοδήγηση στο κομμάτι των δικαιωμάτων αλλά και των άμεσων τρόπων βοήθειας όταν ένα περιστατικό έμφυλης βίας συμβεί. Στόχος είναι η ενδυνάμωση της καθεμιάς που έρχεται σαν αποτέλεσμα της ενημέρωσης και του μοιράσματος.»

Οι εντυπώσεις από τις συμμετέχουσες ήταν εξαιρετικές. Η Emmanuella Dembo Lushima, (Democratic Republic of Congo) μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία της:

«Η 23η Μαρτίου 2022 ήταν μια πολύ καλή μέρα για μένα, γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία να ακούσω κι άλλες γυναίκες σαν εμένα και διαπίστωσα ότι έχουμε πολλά κοινά προβλήματα στην κοινωνία. Για παράδειγμα, όταν μια γυναίκα μιλάει μπροστά σε κόσμο, οι άντρες αμφισβητούν όσα ξέρουμε και συχνά λένε … “λίγα θα ξέρει αυτή” και οι γυναίκες αντιμετωπίζονται πάντα ως αδύναμα όντα που δεν μπορούν να διαχειριστούν τίποτα. Με λίγα λόγια μου άρεσε πολύ αυτή η μέρα και το γεγονός ότι όλες οι γυναίκες ήταν ελεύθερες να εκφραστούν σε αυτή τη μικρή εκδήλωση. Ευχαριστώ!»

«Με την συμμετοχή μου σε αυτή τη βιωματική συζήτηση, παρά την ενημέρωση που είχα έως τώρα για το θέμα της έμφυλης βίας, μου καλλιεργήθηκαν νέοι προβληματισμοί καθώς γυναίκες διαφορετικής εθνικότητας, ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης ξεδιπλώσαμε τις εμπειρίες και τις απόψεις μας. Η προσέγγιση του θέματος ήταν τόσο διαδραστική που δημιούργησε την κατάλληλη οικειότητα για το μοίρασμα…», επισημαίνει η Φωτεινή Μουρατίδου, Καθηγήτρια Νέας Ελληνικής Γλώσσας.

Είναι σημαντικό οι φορείς να συνεργάζονται για την υλοποίηση  κοινωνικών δράσεων.

«Η Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης ως Επικεφαλής Εταίρος του προγράμματος χαιρετίζει τέτοιου είδους δράσεις που είναι αποτέλεσμα συνεργασιών και προάγουν τους στόχους του προγράμματος τονίζει η Meric Ozgunes, Program Manager, Social Resilience and Inclusion Department, MDAT).

Ολοκληρώνοντας, η Αρίστη Τζώνη (Δ/ια Τομέα Δράσης και Κοινωνικής Προσφοράς Χ.Α.Ν.Θ.) τονίζει ότι «Η Χ.Α.Ν.Θ. έχοντας στο επίκεντρο των δράσεών της τον άνθρωπο, επιδιώκει τέτοιου είδους συνεργασίες ενεργοποιώντας τα μέλη της και προσφέροντας τους χώρους της».

ttps://www.facebook.com/migrationgovgr/about

Τομέας Δράσης και Κοινωνικής Προσφοράς (Άνθρωπος και Κοινωνία)

Προγράμματα Προσφύγων